fiilis-alasivu1170613264.jpg
 
  • Suomeksi
  • In English

Forssan Seudun Käsityö- ja Teollisuusyhdistys ry:n historiaa

Vuonna 1947, 29. maaliskuuta, kokoontui noin 40 käsi- ja pienteollisuuden ammatinharjoittajaa yhteiseen tilaisuuteen pohtimaan yhdistyksen perustamista. Tämän tuloksena päätettiin perustaa yhdistys ja liittyä jäseneksi Käsiteollisuusliittoon eli Pienteollisuuden keskusliittoon. Perustettavaan yhdistykseen lähti mukaan heti 19 eri yrittäjää.

Perustamispöytäkirjan allekirjoittivat seuraavat henkilöt:

  • Peltisepänliikkeen harjoittaja Sulo Salmio
  • Kauppias Väinö Hakala
  • Veistäjä Antero Lantunen
  • Jalkinemestari Juhana Vainikka
  • Puuseppämestari Martti Könkö
  • Autokorjaamon omistaja Yrjö Lahtonen
  • Kauppias Akke Lehtonen
  • Sähköasentaja Pauli Aho
  • Puuseppäliikkeen harjoittaja Armas Palmén

Tuolloin toiminnan tarkoituksena oli toimia jäsenistön yhdyssiteenä, edistää ammatillisia, taloudellisia ja yhteiskunnallisia pyrkimyksiä. Puheenjohtajaksi kutsuttiin Tauno Savikko ja sihteerinä toimi Armas Palmén.

Toukokuussa vuonna 1950 järjestettiin yhdessä Forssan kauppiasyhdistyksen kanssa Lounais-Hämeen messut Forssan teatteritalolla. Messut olivat seitsemänpäiväiset. Messuilla kävi yhteensä 12 133 maksanutta kävijää. Forssan kauppalan väkiluku oli tuolloin 8 698 henkeä. Jos tätä lukua verrataan näyttelyvieraiden määrään niin messuilla kävi kauppalan asukkaiden määrä melkein puolitoista kertaisena.

60-70 lukujen vaihteessa yhdistyksessä tapahtui yrittäjäkunnassa uudistumista, tuohon aikaan ei yrittäjien järjestäytymisaste ollut kovin suurta. Järjestö eli ruususen unta aina vuoteen 1976 asti, jolloin yhdistyksen toimintaa aloitettiin elvyttämään. Hotelli Koskenniskaan kutsuttiin 1.7. paikalle yrittäjiä sekä Pienteollisuuden Keskusliitosta toimitusjohtaja Tarmo Korpela. Toiminta saatiin alkamaan uudelleen entistä vireämpänä ja aktiivisempana. Koulutustilaisuuksia, toimintaa, jäsentapaamisia ja messuja järjestettiin.Yhdistyksen väki osallistui myös aktiivisesti liittokokouksiin ja toimi alueensa yritytoiminnan kehittämisessä.

Suuri ponnistus yhdistyksellä oli "Kesä tulee" tapahtuma 1981, jolloin Forssan raviradalle saatiin lähes 100 näytteilleasettajaa. Kävijöitä tapahtumassa oli n. 15000 henkilöä. Pienteollisuuden Keskusliiton liittokokouksen pitopaikkana Forssa loisti 1982. Tässäkin tilaisuudessa oli jäsenistöllä runsaasti töitä.Toiminta oli yhdistyksessä vireää ja innoittavaa.

Muutostuulet alkoivat kuitenkin puhaltaa, kun vuonna 1995 Suomen Yrittäjät ja Pienteollisuuden Keskusliitto PTK päättivät yhdistyä ja päällekkäisiä toimintoja päätettiin purkaa. Käsityö- ja Teollisuusyhdistyksen jäsenille annettiin mahdollisuus liittyä Suomen Yrittäjiin. Oli kuitenkin muutamia vakavaraisia yhdistyksiä, jotka säilyivät tässä muutoksessa itsenäisinä. Forssan seudun yhdistys oli yksi niistä. 2000-luvulla yhdistys toimi pitkään pitäen matalaa profiilia ja toimi suljettuna yhdistyksenä aina 2007 loppuun asti. Jäsenistö päätti, että yhdistystä ei lopullisesti kuopata, koska se puoltaa paikkansa paikallisten yritysten ja yrittäjien keskuudessa. Nyt toiminta on virinnyt uudelleen ja jäsenmäärä kasvanut. Jatkossa yhdistys tulee pitämään yhteyttä myös muihin Käsityö- ja Teollisuusyhdistyksiin.

Loppusanoiksi voimme hyvin kirjoittaa Kauko Rinteen päätössanat 10-vuotishistoriikista:

"Me nykyiset toimihenkilöt, seuratkaamme edeltäjiemme esimerkkiä, voidaksemme edelleen kehittää ja lujittaa omaa yhdistystämme Forssan Seudun Käsi- ja Pienteollisuusyhdistystä, jotta seuraavan vuosikymmenen täyteen tullessa voimme tyytyväisin mielin tarkastella työmme tuloksia."

 

Viimeisin Kätevä -lehti

Kätevä -lehti on kaksi kertaa vuodessa ilmestyvä yhdistyksen jäsen- ja sidosryhmälehti. Lehti jaetaan veloituksetta Lounais-Hämeen yrityksiin ja sen painosmäärä on 900 kpl.

Kätevä -lehden mediakortti (pdf) »
Aiemmat numerot »